Rasstandard


Ragdolls klubbar

Det finns en del olika organisationer/föreningar som alla var för sig har en egen rasstandard för Ragdoll. Jag har läst igenom många och ofta är man i beskrivningen av rasen ganska överens. Poänguppdelningen för olika kroppsdelar/attribut kan dock skilja sig åt något. Det kan vara värt att läsa igenom dessa beskrivningar då de beskriver samma sak fast på olika sätt. Tillsammans ger de möjlighet att få en ordentlig bild av hur en Ragdoll “ska” se ut.

FIFe (Fédération Internationale Féline) har en rasstandard på engelska. Sveriges största kattorganisation  SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) står under FIFe så denna rasstandard är väl den som är mest intressant för oss här i Sverige.

Samma text översatt på svenska finns på Scandinavian Ragdoll Clubs hemsida. Längre ner på deras sida finns även en rasbeskrivning som tillämpas av IDP-klubbar.

TICA (The international cat association) som är en av USAs största klubbar har även de en rasbeskrivning av Ragdolls. På TICAs hemsida finns även en jättebra powerpoint-presentation med bilder som förklarar rasstandarden. Den hittar man bäst genom att gå in Här och välja fliken “seminar” i den lilla beiga menyn till vänster.

CFA (The Cat Fanciers’ Association) som är ytterligare en klubb baserad i USA beskriver även de rasen på sitt sätt.

TBRCC (The British Ragdoll Cat Club) har en standard för rasen de också.