En underbar liten rödtott


Röd Ragdoll

Jag har länge tyckt att röd Ragdoll är fantastiskt vackert. Kontrasten mot de blå ögonen blir så fint med en något ljusare bakgrund tycker jag. Sedan har ju färgen bara varit tillåten i drygt 10 år vilket såklart betyder att man inte hunnit lika långt i att få till rastyp hos röd Ragdoll som hos de bruna och blå som man ju jobbat länge och mycket med.

Röd är en färg som inte kan bäras dolt. Alla som har genen visar den på något sätt – honor som har den i enkel upplaga blir sköldpaddsfärgade. Vill man ha rött måste man alltså avla på just individer som själva (på ett eller annat sätt) är röda. På detta sätt skiljer det sig från andra “ovanliga” färger så som t.ex. choklad och lila som kan bäras just dolt.

Det röda utvecklas dessutom mycket långsammare än brunt och blått vilket gör kullarna svårare att färg- och variantbestämma.

Av dessa anledningar förstår jag mycket väl varför Margareta (SE*Krasus) först var lite skeptisk till att sälja mig som “nybörjare” inom rasen en röd hona. Är dock så tacksam över att vi nu kommit överens om att jag får en chans att förvalta en underbart fin röd liten tjej trots utmaningen som det innebär! Det är en flicka med hälsotestade föräldrar och förfäder i flera led. Hon kommer från en kull på 7 små välmående dunbollar efter en skolboks-förlossning. Hon är RAG d 03, alltså röd bicolour (high mitted). Pappa är creme vilket betyder att hon bär på dilutionsgenen. Möjligen bär hon även på choklad.

Jag ska jobba hårt för att förvalta denna chans väl! Målet är ju att röda Ragdoll ska bli lika vältypade som de bruna och blå är idag. Uppfödarna som jobbar med rött idag har kommit en bit på vägen mot detta mål. För mig är det nu bara att hugga in och jobba vidare.

SE*Krasus Spice Tandori

Alla bilder är inlånade med samtycke från Margareta Mårdner (SE*Krasus) 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments