Vi har äntligen bestämt oss för formen på vår hemsida, valt ut ett webbhotell och valt vårt domännamn (ragdoll.nu). Nu gäller det “bara” att fylla sidan med spännande innehåll för alla nuvarande och blivande ragdollfantaster. Detta är ju snabbare sagt än gjort.
Jag tänkte att jag skriver några rader om just vår hemsida. Hur jag har gått tillväga och hur jag tänker kring den då det trots allt blivit en stor del av en uppfödares “jobb” att ha och driva en bra hemsida. Det är ju ett superbra verktyg att samla och dela med sig av information, en samlingspunkt för samarbete uppfödare emellan och ett ypperligt sätt för nya och gamla kattungeköpare att hålla sig uppdaterade.
Jag nördar in mig i allt jag gör och vill att allt ska bli perfekt och exakt så som jag föreställt mig. Hemsidan är liksom ansiktet utåt och det ska vara lätt för folk att hitta hit och titta runt. Förhoppningsvis är det något som ska hänga med under en lång tid framöver. Det måste vara lätt och tidseffektivt att lägga till, redigera och ta bort sidor och inlägg.
Första stegen – vilket verktyg att använda för att bygga hemsidan och plats att lägga upp den.
Jag har tidigare sysslat en del med hunduppfödning och har därför en viss förkunskap om olika alternativ och hur jag vill ha det. Jag valde nu att liksom till min förra hemsida använda mig av WordPress för hemsidans layout. Detta då det är ett oerhört enkelt och mångfacetterat verktyg med oändliga möjligheter till anpassning genom olika så kallade “plugins”.
Många webbhotell (som tillhandahåller platsen att lägga upp hemsidan på) erbjuder enkel wordpress-installation ofta bara genom ett knapptryck.
När det kommer till att välja webbhotell är det en ren djungel. Det jag använt mig av tidigare har gått och blivit väldigt dyrt så jag valde att leta upp ett nytt. Många har speciella erbjudanden som gäller första året och detta hotell jag till sist valde hade just ett sådant. Nu gäller det bara att jag kommer ihåg att kolla igenom alternativen igen nästa år så att jag inte blir fast ett år till till överpris. Ett bra tips är hitta jämförelser mellan olika webbhotell på en “oberoende” hemsida innan man väljer. Gör det ganska nära inpå att du ska teckna ditt abonnemang (då de flesta har olika erbjudanden under olika perioder). Den sida jag använde mig av i detta syfte var “Bästa webbhotell 2016”
Det är även genom webbhotellet som jag registrerat vårt domännamn.
Med dessa enkla, grundläggande saker fixade gäller det nu bara att sakta men säkert fylla sidan med innehåll!